Вот цитата из той инфы, которую он смотрел и заморочился на ней:
"...Sponsorship: Under Russian law, every foreign traveler must have a Russian-based sponsor, which could be a hotel, tour company, relative, employer, university, etc. Even if a visa was obtained through a travel agency in the United States, there is always a Russian legal entity whose name is indicated on the visa and who is considered to be the legal sponsor. Russian law requires that the sponsor must apply on the traveler’s behalf for replacement, extension, or changes to a Russian visa. U.S. citizens are strongly advised to ensure that they have contact information for the visa sponsor prior to arrival in Russia, as the sponsor’s assistance will be essential to resolve any visa problems..."
Да, я знаю все о частных приглашениях, сама делала это (правда, тот немец так и не приехал

) Это не то, чтобы слишком проблемная процедура, но довольно долгая, больше месяца. Там действительно, я должна давать гарантии, что уважаемый иностранный гражданин будет находиться на моем обеспечении в случае возникновения к-либо проблем.
Но я также знаю, что американцу ноу проблем приехать в Россию, поэтому я удивлена была вопросу о спонсорстве.
Во всяком случае, я передала моему американскому другу информацию об "Оптима тур", пусть все делает сам-сам-сам. А то я так устала от ожидания того, что этот человек таки сдвинется с виртуального пространства. Уже столько эмоций пережила за этот год...

И кликуху уже себе дала "Миссис ожидание".